Powerscroft Road

Tranquillity with natural light.



London, a restless city connected to what is contemporary. A city associated to culture and known, among many other reasons, for its Victorian heritage. And it is precisely in this heritage that the story begins, describing a building’s reconstruction, in the Clapton district. Respecting its Victorian style and the space’s original characteristics was a fundamental backbone in the work carried out by the interior architecture and design atelier Daytrip.studio. But it was essential to make it contemporary as well, so they introduced new, small and simple details. A brighter environment was sought and, therefore, elements that allowed more natural light to flow in were privileged. And therefore, Daytrip.studio team added overall light to the pre-existing structure and dug around the basement so that it was possible to make a large ground floor kitchen, tailor-made with Douglas fir and refined Évora marble, and a living room, where light came in profusely.




Here, the concrete flooring helps to highlight the space’s simplicity and minimalism and takes us, effortlessly through to the garden, where warm shades also stand out, as well as the green of the low vegetation and trees. It is a five-story Victorian house, where every room is generously proportioned and where materials, and colours, have been carefully selected. The walls, for example, are of a serene pale white and the cornices were kept, having their former glory restored. The decoration and the interiors’ style choice were the responsibility of Modern Art Hire that employed an eclectic mix of pieces in the different areas of the house. Thus, we find antique objects and contemporary ones that, as a whole, display a feeling of comfort and hospitality to a space of natural quietness.




In fact, these objects define the different divisions of the house, from the bedrooms to the living areas. They are responsible to assign each area its own identity. We went upstairs to the attic, which in no way resembles a conventional attic for storage space, through the old wooden staircase that reveals the passing of time. There, in an area overflowing with light, we find a bedroom and a bathroom. Hence, we understand the intention of the interior architects to restore the space in order to give it a sensitivity perceived by the senses. More than just a townhouse from the Victorian age, we find a space that is home, inviting and comforting.


Text
Inês Mendes
Photography
Jake Curtis

Web
Daytrip.studio

Indoors and out, at ROOF – An IN & OUT Magazine we travel the globe in search of the very best in architecture, interiors, design, culture and lifestyle.

DOWNLOAD APP MOBILE